Truusentruus.nl recensie van het spel: Qwixx
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (6.5)  
   
Auteur : Steffen Benndorf Minimum aantal spelers : 2
Uitgever : Nurnberger Spielkarten Maximum aantal spelers : 5
Jaar van uitgave : 2012 Talen : Duits
Leeftijd vanaf : 8 jaar Nog verkrijgbaar? : ja
Speelduur : 15 minuten Prijs : ca. 9 Euro
 
1) Introductie:
Bij Qwixx zijn er geen lange wachttijden – een speler dobbelt en alle anderen kunnen de uitkomst benutten! Hoe meer cijfers je op je eigen blok aankruist, hoe meer punten je er voor krijgt. Qwixx is eenvoudig, in 2 minuten uit te leggen en spannend tot het einde. Dobbel met ons mee en laat je door de Qwixx koorts aansteken!
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

• 1 gele dobbelsteen
• 1 groene dobbelsteen
• 1 rode dobbelsteen
• 1 blauwe dobbelsteen
• 2 witte dobbelstenen
• 1 scoreblok
• 1 spelregelblaadje
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
Qwixx zit verpakt in een stevig doosje. Het heeft een bonte kleurrijke uitstraling. Het spelmateriaal is goed verzorgd.
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
De spelregels van Qwixx zijn simpel. Er zijn een paar regels die je goed moet onthouden en die een uitzondering vormen. De regels zijn goed leesbaar en begrijpelijk geschreven. Na een keer proefspelen zijn de regels duidelijk.
5) Spelverloop:
De spelers proberen van de 4 kleuren zo veel mogelijk cijfers aan te kruizen. Hoe meer kruizen ze per kleur hebben hoe meer punten ze verdienen aan het einde van het spel. Bij een misworp zijn er minpunten die uiteindelijk van de pluspunten worden afgetrokken.

De actieve speler begint. Hij werpt met alle 6 dobbelstenen. Als eerste wordt actie 1 en daarna actie 2 uitgevoerd:

1) De actieve speler deelt de andere spelers de uitkomst van de beide witte dobbelstenen mee. Elke speler mag (moet niet) dit getal in een rij naar keuze op zijn scoreblad aankruisen.
2) De actieve speler (alleen hij!) mag de uitkomst van 1 witte dobbelsteen en de uitkomst van 1 gekleurde dobbelsteen bij elkaar optellen en dit cijfer bij de betreffende kleur van de gebruikte dobbelsteen in zijn rij aankruisen.

De actieve speler moet in ieder geval 1 van de 2 acties een uitkomst aankruisen. Hij mag ze ook beide aankruisen. Wil hij dit niet, dan moet hij een “mislukte worp” aankruisen. Hierna is de volgende speler de actieve speler.

Als een speler het meest rechtse getal in een rij aankruizen (rode 12, gele 12, groene 2 of blauwe 2) en heeft hij in deze rij minstens 5 kruizen, dan sluit hij hiermee de rij af. Hij zet een extra kruis op het slotje in deze rij. Dit extra kruis wordt meegeteld bij de waardering. Deze rij is nu voor alle spelers afgesloten. De dobbelsteen in de kleur van deze rij wordt uit het spel gehaald. Het kan natuurlijk voorkomen dat meerdere spelers op hetzelfde moment een rij afsluiten.

Het spel eindigt als een speler zijn vierde kruis bij “mislukte worp” aankruist of als er 2 rijen zijn afgesloten en er dus 2 gekleurde dobbelstenen verwijdert zijn. De spelers tellen hun kruizen en noteren hun punten. De speler met de meeste punten wint het spel.
6) Pluspunten:
• Prima spelmateriaal
• Simpele regels
• Spannend
• Korte speelduur
• Makkelijk mee te nemen
• Met alle leeftijden en doelgroepen speelbaar
• Combinatie tussen bingo en yahtzee
7) Minpunten:
• Scoreblok is natuurlijk snel op.
• Kan soms snel afgelopen zijn. Speelduur ligt aan of spelers willen doorspelen
8) Samenvattend:
Qwixx is een leuk spannen en simpel dobbelspelletje. De regels van dit spel zijn vrij snel uitgelegd en er kan gelijk gespeeld worden. De kunst van dit spel zit hem in het aankruizen van de rijen. Je moet natuurlijk zo veel mogelijk kruizen naast elkaar zetten en zo weinig mogelijk tussenruimtes creëren. Het spel heeft natuurlijk een geluksfactor bij het dobbelen. De geluksfactor speet niet echt een rol, omdat als je zelf de actieve speler bent, je de kans hebt om in je beurt zelfs 2 kruizen neer te zetten. Het aankruizen van de worp met de witte dobbelstenen is voor elke speler gelijk. De kunst zit hem in het aankruizen van het extra kruis die met de extra gekleurde dobbelsteen kan behalen. Dit moet je goed overwegen en eigenlijk moet je alleen een kruis neerzetten als je hem naast een ander kruis kan neerzetten, zonder tussenruimte. Dan is er nog de mislukte worp. Zet je een kruis neer bij een mislukte worp of neem je genoegen met een aantal tussenruimten. Dit zijn vragen en kwesties die je het hele spel gaan opspelen. Qwixx is een spannend en leuk spel voor tussendoor dat niet al te lang hoeft te duren. Het leuke is dat je allemaal tegelijkertijd met het spel bezig bent en geen moment hoeft te wachten.

9) Tips:

• Probeer door te spelen om meer punten te krijgen en meer kruizen te zetten. Je kunt het spel ook snel eindigen door na 5 kruizen in een rij het laatste getal aan te kruizen.

Commentaar van anderen :

Naam:
Talisa
Commentaar:
Ik vind dit spel juist heel leuk! Het gaat niet snel vervelen! Enige nadeel is het scorebook dat snel op is, maar het is zeker meer dan een 6.5 waard.
9

Terug naar beginpagina

Warning: mysql_close(): no MySQL-Link resource supplied in /var/www/vhosts/truusentruus.nl/httpdocs/recensie/recensie405.php on line 279