Truusentruus.nl recensie van het spel: Hanabi
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (8.0)  
   
Auteur : Antoine Bauza Minimum aantal spelers : 2
Uitgever : Abacus Spiele Maximum aantal spelers : 5
Jaar van uitgave : 2012 Talen : Duits
Leeftijd vanaf : 8 jaar Nog verkrijgbaar? : ja
Speelduur : 30 minuten Prijs : ca. 9 Euro
 
1) Introductie:
Het woord “Hanabi” komt uit het Japans en betekent “vuurwerk”. Net als bij het echte vuurwerk proberen de spelers een schitterend vuurwerkspektakel in de lucht te laten losbarsten. Hierbij spelen de spelers als 1 team. Alleen met gezamenlijke krachten weten de spelers de toeschouwers enthousiast te maken en de goden te temmen.
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

• 50 speelkaarten (vuurwerkkaarten) in 5 kleuren (rood, geel, groen, blauw en wit) en de waarden 1,1,1,2,2,3,3,4,4 en 5.
• 10 speelkaarten (bonte vuurwerkkaarten) met waarde 1,1,1,2,2,3,3,4,4 en 5.
• 8 hintfiches
• 3 onweerfiches
• 1 spelregelblaadje
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
Hanabi heeft een bonte uitstraling. Het spel zit verpakt in een stevig doosje. De kaarten zijn van een goede kwaliteit.
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
De spelregels van Hanabi zijn simpel. Ze zijn duidelijk en begrijpelijk omschreven. Sommige regels zijn uitzonderlijk en dienen een aantal keer goed doorgelezen te worden. Na 1 keer spelen weet je de regels gelijk.
5) Spelverloop:
De spelers spelen in 1 team. Ze spelen speelkaarten uit van de verschillende kleuren. Als eerste beginnen ze met cijfer 1 en bouwen deze op tot aan cijfer 5. Wie weet kunnen ze alle 25 kaarten uitspelen op tafel? De spelers mogen echter niet hun kaarten bekijken, ze zien alleen de achterkanten. De andere spelers geven hints om de juiste kaarten te kunnen uit- of af te leggen. Een speler kan in zijn beurt dus de volgende 3 acties uitkiezen:

1) Een hint geven. De speler kan aan een andere speler een hint geven. Hij heeft de keuze uit 2 hints. De eerste hint waaruit een speler kan kiezen is het verraden van een kleur. De speler kiest een kleur en vertelt de andere speler welke van zijn handkaarten deze kleur heeft. De tweede hint waaruit een speler kan kiezen is het verraden van een getal. De speler kiest een getal en vertelt de andere speler welke van zijn handkaarten dit getal heeft. Bij het geven van een hint draait de speler een hintfiche om. Als alle hintfiches zijn omgedraaid mogen er geen hints gegeven worden en vervalt deze actie dus.
2) Een kaart afleggen. De speler legt 1 van zijn handkaarten af. Hij mag nu een kaart van de trekstapel nemen en een hintfiche terugdraaien, zodat deze weer beschikbaar is voor een hint.
3) Een kaart uitspelen. Hierbij kan de kaart passen aan een eerder uitgespeelde kaart. Als er bijvoorbeeld een gele 1 ligt en je speelt een gele 2 dan past deze. Past de kaart echter niet, dan wordt een onweerfiche omgedraaid. Bij 3 omgedraaide onweerfiches is het spel afgelopen.

Het spel eindigt als er 3 onweerplaatjes omgedraaid zijn, als alle 25 kaarten uitgelegd zijn of als de laatste kaart van de trekstapel is getrokken.

Hierna worden de kaarten geteld. Afhankelijk van het aantal kaarten wordt de kwaliteit van het vuurwerk bepaald:

0 – 5 kaarten: Boe!
6 – 10 kaarten: Zwak
11 – 15 kaarten: Oke, de toeschouwers zijn beter gewent.
16 - 20 kaarten: Goed, de toeschouwers zijn geboeid
21 - 24 kaarten: Zeer goed, de toeschouwers zijn verbouwereerd.
25 kaarten: Legendarisch! De toeschouwers zullen de show niet vergeten.
6) Pluspunten:
• Kleurrijke uitstraling
• Prima kwaliteit spelmateriaal
• Simpele duidelijke regels
• Spannend
• Cooperatief
• Gezamenlijk spelen zonder wachten
• Spelidee en uniek spelmechanisme
• Origineel
• Interactief
7) Minpunten:
• Doel van het spel
• Wordt uiteindelijk eentonig
8) Samenvattend:
Hanabi is een leuk cooperatief kaartspel. Je speelt met zijn allen om een bepaald doel te halen. In dit geval om zo veel mogelijk kaarten gezamenlijk uit te spelen. Grappig is dat je jouw eigen kaarten niet ziet. Door hints te ontvangen krijg je een idee welke kaarten je bezit. Als je aan de beurt bent is het wel even aftasten welke actie je kiest. Een hint geven kan, maar de fiches beperken dit. Een kaart afleggen geeft je weer een hint extra, maar kan fataal zijn als je een bijvoorbeeld een 5 af legt. Een kaart uitspelen is de beste optie, maar kan fataal zijn.

Je moet in dit spel dus goed nadenken over wat je doet, wat je weet en wat een ander weet. Bij het geven van hints kan het helpen om op een bepaalde manier te spreken zodat de andere speler er meer hints uit kan halen.

Hanabi is een gezellig spel dat je samen speelt. Nadeel vind ik het doel van het spel: een kwaliteit vuurwerk behalen. Dit klinkt gewoon niet spannend.

Waardering: 78 punten = 8.

9) Tips:

• Geef extra hints door op een bepaalde manier te spreken
• Hou de trekstapel in de gaten. Hoe meer kaarten er worden getrokken, hoe sneller het spel is afgelopen.

Commentaar van anderen :

Terug naar beginpagina

Warning: mysql_close(): no MySQL-Link resource supplied in /var/www/vhosts/truusentruus.nl/httpdocs/recensie/recensie405.php on line 279