Truusentruus.nl recensie van het spel: Um Ruhm und Ehre
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (6.5)  
   
Auteur : Stefan Feld Minimum aantal spelers : 2
Uitgever : Alea Maximum aantal spelers : 5
Jaar van uitgave : 2006 Talen : Duits
Leeftijd vanaf : 9 jaar Nog verkrijgbaar? : ja
Speelduur : 75 minuten Prijs : ca. 25 Euro
 
1) Introductie:
De woeste zeeroversbede rond Kapitein Klabauter, in heel de wereld gekend en vooral gevreesd als de Rode Piraat, heeft zicht teruggetrokken in zijn goed verborgen piratennest, ergens in de Caribische zee. Wie zal erbij zijn als het er om gaat de waardevolle schat op te graven, zich te meten met de stadswachten of in de rokerige kroegen de hele nacht feestend door te brengen. Want uiteindelijk is alles wat aan het einde telt, roem, rum en eer!
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

75 plastic piraten in 5 spelerkleuren
1 rode plastic piraat
5 vlaggen
1 schip
9 speelbordtegels
13 labels
1 startspelerkaartje
165 fiches
1 plastic ficheshouder
15 munten
1 dobbelsteen
1 spelregelboekje
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
Dit spel is deel 10 van de Alea grote dozen serie. Het spel heeft een donkere uitstraling, welke past bij het thema. Het materiaal voldoet prima. De gebruikte afbeeldingen zijn wat onrealistisch.
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
Zoals bij alle alea spellen zijn ook hier de spelregels prima verzorgd, goed leesbaar en goed te begrijpen. Het kost je even moeite het spel aan anderen uit te leggen.
5) Spelverloop:
Doel van het spel is om fiches te verzamelen met de meeste punten bij elkaar opgeteld.

Het spel verloopt over 5 ronden. Elke ronde heeft de speler 3 opties:

a) De kapitein verplaatsen
b) Passen
c) Aan boord gaan

a) De kapitein verplaatsen.
Het bord laat een stad zien met verschillende velden en steegjes. Elk veld heeft een afbeelding waarbij een bepaalde actie hoort. De steegjes bestaan uit 1 of meerdere segmenten. Een speler heeft aan het begin van het spel 10 piraten die hij op de steegjes mag inzetten. Hierna verplaatst hij de rode kapitein over de bezette steeg en voert er een actie uit. Als je een munt betaald mag je nog een steeg bezetten, lopen met de kapitein en een actie uitvoeren. Bij het uitvoeren van een actie kan een speler 1 of meerdere fiches bemachtigen. Hierbij moet aan bepaalde voorwaarden gedaan worden. Ook wordt er soms met een dobbelsteen geworpen. Ook kunnen meerdere spelers aan bepaalde acties deelnemen, waardoor het spel interactief wordt tijdens de beurt van een andere speler.
b) Passen
Een speler mag zijn beurt voorbij laten gaan, dit kost echter wel een munt.
c) Aan boord gaan
Een speler kan zijn resterende piraten in het schip zetten. Hierna is de ronde voor hem voorbij. Er kunnen meerdere piraten door alle spelers worden ingezet. Als alle spelers aan boord zijn gegaan volgt er een vechtpartij. Er blijven uiteindelijk 3 piraten over die 3 fiches mogen verdelen.

Aan het einde van de vijfde ronde tellen de spelers de waarden van hun fiches bij elkaar op. De speler met de meeste punten wint het spel.
6) Pluspunten:
7) Minpunten:
8) Samenvattend:
Um Ruhm & Ehre is een spannend en leuk spel dat gaat over piraten. De gevreesde rode piraat loopt door de stad. Je kunt hem begeleiden in zijn tocht naar kroegen, snuisterijen en schatplaatsen. Elke speler moet in zijn beurt een keuze maken om de rode piraat te verplaatsen, eigen piraten in te zetten en een actie uit te voeren die hem 1 of meerdere fiches kunnen opleveren. De keuze is beperkt, omdat de piraat niet alle verschillende acties kan doen. Daarnaast moet een speler bekijken hoeveel piraten hij in zet en hoeveel hij er over houdt om in het schip te zetten. De verschillende acties leveren dus verschillende fiches met waarden op. Soms is het domweg een fiche pakken, maar soms moet er gestreden worden. Dit gebeurt door middel van de dobbelsteen. Dit geeft een spannende strijd met een dosis geluk. Ik gooide diverse malen een 1 waardoor ik mijn eerste spel verloor.

Dit spel geeft je een piratengevoel. Het voert je mee naar steden met donkere steegjes, rokerige kroegjes en vechtpartijen. Een leuk spel, met een hoge dosis geluk, waarbij planning centraal staat. Een apart thema en spelmechanisme die je niet veel terug ziet in andere spellen. Leuk voor af en toe.

Waardering: 63 punten = 6.5

9) Tips:

Terug naar beginpagina