Truusentruus.nl recensie van het spel: Run Wild
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (6.0)  
   
Auteur : Brad Carter Minimum aantal spelers : 2
Uitgever : Out of the Box Maximum aantal spelers : 4
Jaar van uitgave : 2009 Talen : Engels
Leeftijd vanaf : 8 jaar Nog verkrijgbaar? : ja
Speelduur : 10 minuten Prijs : ca. 10 Euro
 
1) Introductie:
Spelers racen tegen de klok om hun kaarten kwijt te spelen. Dit doen ze door met hun handkaarten sets en runs te maken en deze in het midden van de tafel te leggen. Heb je niet de juiste kaarten? Geen probleem – pak kaarten van sets en runs die al op tafel liggen. Je kunt ook je eigen kaarten aan de kaarten die al op tafel liggen plaatsen!
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

• 60 nummerkaarten, 5 sets van 12 kaarten in 5 verschillende kleuren (groen, geel, rood, paars en blauw).
• 9 Wildcards
• 3 “Pak drie” kaarten
• 1 spelregelblaadje met Engelstalige spelregels
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
Run Wild zit verpakt in een kleurrijk en stevig blikje. Op de voorzijde van het blikje staan de wilde letters van het spel afgebeeld. Het vormt een kleurrijk doosje en ziet er aantrekkelijk uit. Op de achterzijde kun je lezen waar het spel over gaat. Er is echter niets van het spel te zien, er zijn geen afbeeldingen op de achterzijde afgebeeld. De speelkaarten zijn net als het doosje kleurrijk weergegeven. Ze zijn dun maar toch vrij stevig. De kaarten voldoen prima om het spel mee te spelen.

Er zijn dus 5 sets van 12 kaarten. Elke set heeft een eigen kleur. De kaarten hebben de waarden 1 t/m 12. Op elke kaart staat op elk van de 4 hoeken de waarde van de kaart aangegeven.

De Wildcards hebben de tekst “Wild” afgebeeld staan.

De “Pak drie”- kaarten hebben een pijl met de afbeelding van 3 kaarten afgebeeld staan.
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
De spelregels zijn simpel. Je hebt ze binnen 10 minuten doorgelezen en begrepen. De teksten zijn duidelijk omschreven zodat je ze snel begrijpt. Door middel van afbeeldingen worden de regels verduidelijkt. Het vergt weinig moeite ze aan anderen uit te leggen.

Voorbereiding:
Schrijf de namen van de spelers op een papiertje om de scores bij te houden. Kies een startspeler. Deze speler is de deler. Na een beurt is de speler links van de startspeler de nieuwe deler.
5) Spelverloop:
1) De deler schudt alle kaarten en verdeelt alle kaarten over de spelers. Elke speler heeft dus een gelijk aantal kaarten.
2) Spelers leggen hun kaarten als een verdekte stapel voor zich.
3) Elke speler trekt 8 kaarten van zijn stapel en neemt deze op handen.
4) De startspeler begint de ronde door “Start” te roepen.
5) Er zijn geen beurten – alle spelers spelen door elkaar en spelen daarbij 1 van de volgende 6 acties:
• Speel een set of run
• Speel een Wildcard
• Trek een kaart
• Speel een kaart aan een set of run
• Pak een kaart van een set of run
• Speel een “Pak drie”-kaart
6) Spelers gaan door met kaarten spelen en pakken totdat een speler al zijn handkaarten heeft gespeeld. Deze speler roept: “Stop”, waarbij alle spelers tegelijkertijd moeten stoppen met kaarten spelen. Spelers moeten hun stapel met kaarten voor zich laten liggen.
7) Elke speler scoort de volgende punten voor de kaarten die ze nog op handen hebben:
• Nummerkaarten = 5 punten per kaart
• Wildcards = 10 punten per kaart
• “Pak drie” –kaarten = 10 punten per kaart
• Geen punten voor kaarten die ze nog in hun stapel met kaarten hebben liggen.
8) De punten worden opgeschreven.
9) De speler links van de startspeler wordt de nieuwe startspeler en deler voor de volgende ronde
10) Herhaal punt 1 t/m 9 totdat er 4 ronden gespeeld zijn.

Einde van het spel
De speler met de laagste score na 4 ronden wint het spel. Als er een gelijke stand is wordt er een aanvullende ronde gespeeld om de echte winnaar te bepalen.

De 6 acties:

Speel een set of run
Een set of run wordt door de spelers duidelijk op tafel gelegd zodat alle spelers deze goed kunnen zien en dat alle spelers er goed bij kunnen.
Set: Een set heeft 3 of meer kaarten met hetzelfde nummer. De kleur van deze kaarten is niet van toepassing.
Runs: Een run heeft 3 of meer opvolgende genummerde kaarten in dezelfde kleur.

Speel een Wildcard
Een Wildcard kan als joker ingezet worden voor elke kaart die gebuikt wordt in een set of run.

Trek een kaart
Een speler mag kaarten pakken van zijn trekstapel, nadat een speler “Start” heeft geroepen.

Speel een kaart aan een set of run
Kaarten kunnen worden toegevoegd aan op tafel liggende set of run. Deze kaarten moeten wel in de juiste volgorde gelegd worden.

Pak een kaart van een set of run
Je mag als speler ook een kaart van een set of een run pakken die al op tafel liggen. Dit mag alleen als een set of run compleet blijft. Een speler mag ook een Wildcard uit een set of run omwisselen met een handkaart. Het moet hierbij natuurlijk wel om het exacte getal en/of kleur gaan. De genomen kaart wordt op handen genomen.

Speel een “Pak drie”- kaart
Deze kaarten worden niet in een set of een run gespeeld. Als een speler een “pak drie”- kaart speelt roept hij “Pak drie”! en plaatst hierbij de kaart naast zijn trekstapel. Elke speler, op de uitspeler van deze kaart na, trekt 3 kaarten van zijn trekstapel. Als een speler minder dan 3 kaarten in zijn trekstapel heeft, worden deze getrokken. Elke speler mag pas verder spelen met het spel, totdat hij 3 kaarten aan zijn handkaarten heeft toegevoegd. Als een speler deze kaart als laatste kaart speelt eindigt de ronde gelijk. De spelers hoeven dan niet nog eens 3 kaarten te trekken.
6) Pluspunten:

• Kleurrijk spel
• Aantrekkelijk spel
• Stevig spelmateriaal
• Simpele spelregels
• Korte speelduur
• Snel spel
• Bevordert het reactievermogen
• Makkelijk uit te leggen
7) Minpunten:
• Achterzijde laat niet goed zien waar het spel over gaat
• Kaarten van dunne kwaliteit
8) Samenvattend:
Run Wild is een snel kaartspelletje waarbij je zo snel mogelijk je kaarten probeert kwijt te spelen waarbij snelheid voorop staat. Het spel heeft iets weg van ligretto, echter is dit spel gelijk aan rummikub. Het spel heeft alle regels van Rummikub, alleen speel je dit spel tegelijkertijd. Het spel heeft daarnaast enkele actiekaarten die gespeeld worden tijdens het spel, zoals neem 3 kaarten. Dit vertraagt het spel. Je speelt een aantal rondjes waarbij telkens de overgebleven handkaarten worden geteld. Wie na een paar rondjes de minste punten heeft wint dit spel. Het spel is chaotisch, maar heeft potentie, omdat je telkens moet nadenken over de kaarten die je speelt of pakt. Vooral het einde van een ronde kan wel eens verrassend zijn, omdat meerdere spelers tegelijkertijd hun laatste kaarten willen spelen. Leuk voor spelers die van chaotische reactiespelletjes houden.

Waardering 61 punten = 6.

9) Tips:

Commentaar van anderen :

Terug naar beginpagina

Warning: mysql_close(): no MySQL-Link resource supplied in /var/www/vhosts/truusentruus.nl/httpdocs/recensie/recensie405.php on line 279