Truusentruus.nl recensie van het spel: King of Tokyo
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (8.5)  
   
Auteur : Richard Garfield Minimum aantal spelers : 2
Uitgever : Iello Maximum aantal spelers : 6
Jaar van uitgave : 2011 Talen : Nederlands, Duits en Engels
Leeftijd vanaf : 8 jaar Nog verkrijgbaar? : ja
Speelduur : 30 minuten Prijs : ca. 30 Euro
 
1) Introductie:
Geef je vijanden klappen en groei uit tot Koning van Tokio!
Speel met gemuteerde monsters, gigantische robots en andere monsterlijke en sla je tegenstanders in elkaar. Verras de stad! Combineer je dobbelstenen om energie te verzamelen, te helen of om anderen klappen te geven. Spendeer je energie om speciale krachten te kopen. Stop niet om de koning van Tokio te worden… maar dat is waar de echte problemen voor jou beginnen!
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

• 1 speelbord (Tokyo)
• 66 kaarten
• 28 fiches
• 6 zwarte dobbelstenen
• 2 groene dobbelstenen
• 6 monster bordjes
• 6 kartonnen monsters met plastic voetjes
• Groene energieblokjes
• 1 spelregelboekje
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
Dit spel heeft een prachtige uitstraling. De doos is een genot voor het oog. Er is veel aandacht besteed aan het spelmateriaal. Het spelmateriaal is stevig en prachtig van vormgeving. De monsters zijn geweldig om te zien. Als het spel op tafel staat trekt het gelijk kijkers aan. De kaarten hebben allen anders afbeeldingen die geestig en hilarisch zijn.
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
De spelregels van King of Tokyo zijn niet moeilijk. Ze beslaan 2 pagina’s en zijn duidelijk te lezen en te begrijpen. Ook vergt het weinig moeite ze aan anderen uit te leggen.
5) Spelverloop:
Iedere speler speelt met een monster. Elk monster krijgt een bijbehorend monsterbordje waarop zijn levenspunten en overwinningspunten worden bijgehouden. Tevens krijgt elke speler een kartonnen monster die hij in een plastic voetje steekt. De levenspunten staan op 10 en de overwinningspunten op 0.

Doel van het spel is om 20 overwinningspunten te halen of om alle andere monsters uit te schakelen. Behaal je dit dan ben je de winnaar van het spel.

Als je aan de beurt bent werp je met de 6 dobbelstenen. Dit doe je 3 keer totdat je net als Yahtzee je uitslag hebt. Hierbij kun je 6 verschillende symbolen werpen:

1,2 of 3: als je hier 3 symbolen van het is het gelijk aan het aantal overwinningspunten. 3 x symbool 1 = 1 punt.

Hartjes: deze verhogen je levenspunten: je kunt niet hoger komen dan 10 levenspunten.

Energie: je krijgt hiervoor per symbool 1 energieblokje. Met deze blokjes kun je kaarten kopen. Deze kaarten geven je iets extra’s.

Aanval (klauw): Elke klauw deelt een schadepunt toe aan de monsters die zich niet op dezelfde plaats als jou bevinden. Bevind jouw monster zich in Tokyo als je een klauw hebt geworpen, dan lopen alle monsters buiten Tokyo schade op. Bevind jouw monster zich buiten Tokyo als je een klauw hebt geworpen, dan lopen alle monsters
in Tokyo schade op. Elke schadepunt wordt afgetrokken van je levenspunten. Het eerste monster dat een klauw gooit, gaat naar Tokyo en ontvangt 1 overwinningspunt. Als je een ronde lang in Tokyo blijft krijg je 2 overwinningspunten.
6) Samenvattend:
King of Tokyo is een uniek spel. Als jet het voor de eerste keer ziet denk je… wat leuk al die monsters. Vaak hoor je ook dat als een groep dit spel aan het spelen is dat het er hard aan toe gaat en dat het rumoerig is. Dit komt door het spektakel wat het spel met zich mee brengt. Op zich is dit spel gebaseerd op het Yahtzee principe. Je werpt 3 keer met de dobbelstenen en je uitkomst is je actie. Leuke aan King of Tokyo is toch het “klappen geven” of het uitmoorden van je tegenstander. In menig spelletje zijn de monsters al dood voordat het spel eindigt met 20 overwinningspunten. Dit komt omdat spelers te gretig zijn en Tokyo in willen om punten te scoren. Ze vergeten echter op tijd Tokyo weer te verlaten, zodat ze klappen krijgen en schade oplopen van al hun tegenstanders. In Tokyo zitten is ook leuk, omdat je dan schade aan je tegenstanders kan aanbrengen.

Je voelt al, als je dit leest dat het spel enige spanning met zich mee brengt. Dit klopt natuurlijk echt. King of Tokyo is een simpel, spannend spel dat met dobbelstenen een strategisch en tactisch spel neerzet voor zowel jong als oud. Door de energie en de kaarten die je ermee kunt kopen is elk spel anders. De kaarten en hun uitwerkingen geven het spel telkens een andere draai, terwijl het principe op knokken en overwinnen aan komt. King of Tokyo is ontworpen door Richard Garfield, die Magic ook op zijn naam heeft staan. Inmiddels heeft dit spel tientallen prijzen gewonnen. Gewoon een keer proberen en niet verslaafd aan worden!!

Waardering: 83 punten = 8,5

Commentaar van anderen :

Naam:
Amren
Commentaar:
Ik heb king of Tokio op mijn verlanglijst staan ps:er zit een spelfout in
10

Terug naar beginpagina

Warning: mysql_close(): no MySQL-Link resource supplied in /var/www/vhosts/truusentruus.nl/httpdocs/recensie/recensie406.php on line 261