Truusentruus.nl recensie van het spel: Tzolkin
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (9.5)  
   
Auteur : Daniele Tascini
/ Simone Luciani
Minimum aantal spelers : 2
Uitgever : The Game Master Maximum aantal spelers : 4
Jaar van uitgave : 2012 Talen : Nederlands
Leeftijd vanaf : 13 jaar Nog verkrijgbaar? : ja
Speelduur : 90 minuten Prijs : ca. 40 Euro
 
1) Introductie:
De Maya’s hadden een hoog ontwikkelde beschaving. Bekend om de unieke kunst, complexe architectuur, uitgebreide wiskunde en vergevorderde kennis van het heelal. In hun maatschappij nam de mysterieuze Tzolk’in een centrale plaats in. Met de 260-daagse Tzolk’in kalender, gebaseerd op de stand van de sterren, voorspelden de Maya’s wanneer het juiste moment was aangebroken om te zaaien, ceremonies uit te voeren en monumenten op te richten.
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

• 1 speelbord
• 24 houten cilinders, 6 stuks in 4 spelerskleuren
• 28 houten markeerschijven, 7 stuks in 4 spelerskleuren
• 4 houten telschijven, 1 stuks in 4 spelerskleuren
• 65 houten grondstofblokjes in 3 kleuren (geel = goud, grijs = steen en bruin = hout)
• 13 blauwe kristallen schedels
• 65 maisfiches met waarde 1 of 5.
• 16 maistegels
• 12 houttegels
• 21 starttegels
• 13 monumenttegels
• 32 gebouwtegels
• 4 dubbelzijdig spelersborden
• 1 startspelerfiche
• 1 spelregelboek

Monument en gebouw
Monument en gebouw
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
Dit spel heeft een geweldige vormgeving. De gebruikte tekeningen en de stijl van tekenen zijn bijzonder en brengen je in de sferen van de tijd waarin de Maya’s leefden. De tekeningen zijn prachtig en gedetailleerd.

Als je het spel op tafel ziet liggen trekt het gelijk andere spelers aan. Het grote bord en de tandwielen zijn uniek voor dit spel. Je ziet de tandwielen in geen enkel ander spel.
Het spelmateriaal is van een goede kwaliteit en over alle details en symbolen is goed nagedacht. De symbolen zijn duidelijk en de spelers hebben gemakkelijk overzicht over het spel en de beschikbare acties door deze symbolen.
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
De spelregels zijn duidelijk omschreven met goede voorbeelden. Het vergt wel even moeite om de regels te lezen en te begrijpen. Na een aantal keer spelen kan ik zeggen dat alle regels duidelijk zijn omschreven en er bijna geen misverstanden zijn.

Bij een groot spel als dit heb je veel regels en duurt het even voordat je ze aan anderen hebt uitgelegd.
5) Spelverloop:
De spelregels zijn duidelijk omschreven met goede voorbeelden. Het vergt wel even moeite om de regels te lezen en te begrijpen. Na een aantal keer spelen kan ik zeggen dat alle regels duidelijk zijn omschreven en er bijna geen misverstanden zijn.

Bij een groot spel als dit heb je veel regels en duurt het even voordat je ze aan anderen hebt uitgelegd.
6) Samenvattend:
Er zijn momenteel maar weinig spellen die me echt raken. De meeste spellen hebben toch een spelsysteem wat weer van andere spellen zijn afgekeken en in een ander jasje zijn gestopt. Vooral als je al jaren speelt zie je dit snel terug. Tzolkin is hier een absolute uitzondering op. Tzolkin heeft een spelmechanisme dat zo doordacht is dat het bijna perfect is. Het spel heeft een ongelofelijke diepgang en er zijn zo veel acties en mogelijkheden beschikbaar. Elk spel is anders. Dit komt door de verschillende gebouwen en monumenten, maar ook door de manier van spelen van de verschillende spelers. Er zijn meerdere tactieken om te overwinnen, maar je kunt er slechts een paar van kiezen in een spel. En dan is het ook nog zo, dat als je een tactiek kiest, je medespelers het je nog moeilijk kunnen maken ook.

Wat maakt Tzolkin uniek? Je moet zo goed nadenken over je zetten en er is zo veel afhankelijk van wat je doet. Het spel voelt gewoon goed en je wilt het ook zo goed mogelijk spelen. Elke beurt moet je kijken naar de hoeveelheid mais die je hebt en heb je de keuzen om arbeiders in te zetten of terug te halen. Inzetten kan duur zijn en te vroeg terughalen brengt slappe acties met zich mee. Je ziet al….keuzes… keuzes….

Wat is frustrerend aan Tzolkin? Frustrerend is het gebrek aan mais. Ik lees dit vaak in recensies van anderen, maar het is ook de kracht van dit spel! Als je te veel mais aan de spelers uitdeelt heb je een heel ander spel! Tzolkin gaat juist om het gebrek aan mais en wat je daar nou precies mee doet!

Speel je Tzolkin in 1 keer gelijk goed? Nee, dit spel moet je eerst een keer hebben gevoeld om te ervaren hoe het speelt.

Wat vind ik van Tzolkin? Ik vind het een subliem spel. Het is een van de allerbeste spellen ooit. Na meer dan 50 keer spelen heb ik het spel nog steeds niet helemaal door en probeer ik weer een andere tactiek. Dit is wat ik verwacht van een zwaar tactisch spel. Een absolute topper.

Waardering: 96 punten = 9.5

Commentaar van anderen :

Naam:
Lode
Commentaar:
terechte score! Ook voor mij is dit, samen met Keyflower een van de topspellen aller tijden. Mooie recensie!
10

Terug naar beginpagina

Warning: mysql_close(): no MySQL-Link resource supplied in /var/www/vhosts/truusentruus.nl/httpdocs/recensie/recensie406.php on line 261