Truusentruus.nl recensie van het spel: Patchwork
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (6.5)  
   
Auteur : Uwe Rosenberg Minimum aantal spelers : 2
Uitgever : 999 Games Maximum aantal spelers : 2
Jaar van uitgave : 2015 Talen : Nederlands
Leeftijd vanaf : 8 jaar Nog verkrijgbaar? : ja
Speelduur : 30 minuten Prijs : ca. 15 Euro
 
1) Introductie:
Er liggen zo veel lapjes tof en stukjes leer op de grond, tijd om er een mooie lappendeken van te maken. Dat kost naast veel tijd ook een grote hoeveelheid knopen. Wie de beste lapjes kiest en deze tot een prachtige deken combineert wint het spel.
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

1 tijdspoorbord
2 dekenborden (geel en groen)
1 witte pion
2 tijdstenen (geel en groen)
5 speciale lapjes (stukje leer)
1 bonustegel
50 knopenfiches
33 lapjes
1 spelregelblaadje
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
Patchwork heeft een vormgeving die me niet zo aan spreekt. Ik vind de uitstraling nogal saai. De voorzijde van de doos komt namelijk helemaal niet overeen met het spel. Het gebruikte spelmateriaal is prima en van een goede kwaliteit.
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
Voorbereiding:
Het tijdspoor wordt in het midden van de tafel gelegd. Hieromheen worden in een cirkel alle 33 lapjes gelegd. Elke speler kiest een kleur en krijgt een dekenbord in zijn kleur en 5 knopen. De tijdstenen en de speciale lapjes worden op het tijdspoorbord gelegd. De witte pion wordt na het lapte 1x2 geplaatst.

De regels zijn simpel en makkelijk aan de andere speler uit te leggen.
5) Spelverloop:
De startspeler begint. Hierna is de actieve speler, de speler die achteraan staat. Staan de stenen op elkaar, dan is de bovenste speler de actieve speler. In een beurt heeft hij de keuze uit 2 acties:
1) Tijdsteen voor de tijdsteen van de andere speler plaatsen op het tijdspoor en het aantal stappen wat hij heeft gezet aan knopen te krijgen.
2) Lapje nemen en op je dekenbord plaatsen. Waarbij je een lapje kiest dat maximaal 3 stappen voor de witte pion staat, de pion verplaatst, het lapje betaald en het lapje op je dekenbord legt. Hierna zet je jouw tijdsteen vooruit. Op elk lapje staat een prijs in knopen en een hoeveelheid tijd die een speler vooruit moet zetten.

Als een speler een speciaal lapje passeert op het tijdspoor mag hij deze pakken en op zijn dekenbord plaatsen. Passeert een speler een knoop, dan telt hij het aantal knopen op zijn dekenbord. Hij krijgt deze knopen uit de voorraad en heeft dus nieuwe inkomsten. Als een speler een vierkant van 7 x 7 heeft gemaakt, dan krijgt hij de bonustegel. Deze is aan het einde van het spel 7 knopen waard.

Als beide tijdstenen het laatste veld hebben bereikt van het tijdspoor dan eindigt het spel. Iedere speler telt het aantal knopen dat hij bezit. Vervolgens trekt hij hier voor elk leeg veld op zijn dekenbord 2 punten af. De speler met de meeste knopen wint het spel.
6) Samenvattend:
Patchwork is een soort tetris maar dan als bordspel. De spelers plaatsen vormen op hun bordje en proberen een zo groot mogelijk gebied vol te maken. Elk leeg veld telt namelijk als 2 minpunten aan het eind van het spel. Net als bij tetris haken de speler de tegels in elkaar en bekijken ze in hun beurt welke tegel ze het beste kunnen plaatsen. Je kunt natuurlijk een aantal beurten vooruit denken, maar je bent afhankelijk van je inkomsten. Dit bepaald dan ook wat je gaat doen in een ronde. Neem je extra inkomsten maar geen tegel? Dit doe je eigenlijk alleen maar als je te weinig inkomsten hebt. Dus heb je eigenlijk geen keuze in je actie. Bij te weinig knopen ben je verplicht je tijdsteen vooruit te zetten.

Persoonlijk vind ik het thema maar niets. Ik heb niets met stoffen en lapjes. En ik moet bekennen dat mijn vrienden het thema ook niet aantrekkelijk vinden. Het is eigenlijk wel een logisch thema, aangezien er tetris-achtige vormen worden gebruikt en als een lappendeken in elkaar gelegd worden.

Het ontbreekt aan spanning in dit spel. Je speelt beiden je eigen spel en probeert dit zo goed mogelijk te doen. Leuk is wel dat je van tevoren kan inschatten wat je tegenstander gaat doen en dat je daar op in kan spelen. Helaas heb ik nog weinig plezier ondervonden aan dit spel. Ik prefereer toch andere tweepersoons spellen.

Waardering: 63 punten = 6.5

Commentaar van anderen :

Naam:
Lode
Commentaar:
En voor een van de weinige keren ben ik het hier niet helemaal mee eens... Patchwork is uitdagend, van korte duur en nodigt voor mij uit om opnieuw te spelen...
9
Naam:
Danny Van Loo
Commentaar:
Ik vind het een superleuk tussendoortje, kwaliteit van het materiaal is heel goed en de prijs is meer dan ok... voor mij een aanrader.
8
Naam:
Sander
Commentaar:
Ik vind patchwork juist verrassend leuk, ondanks dat het thema mij eerst niet zo aansprak. Ieder spel is weer anders door de volgorde van de patches. Bij ons komt dit spel vaak op tafel!
9
Naam:
Henk
Commentaar:
Patchwork is een verfrissend tussendoortje. Het spel goed uitgebalanceerd en verslavend leuk. De onmogelijke vormen, de balans tussen punten en het tijdspoor maken het spel een waardig tijdverdrijf.
8

Terug naar beginpagina

Warning: mysql_close(): no MySQL-Link resource supplied in /var/www/vhosts/truusentruus.nl/httpdocs/recensie/recensie406.php on line 261