Truusentruus.nl recensie van het spel: Marco Polo
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (9.5)  
   
Auteur : Daniele Tascini
/ Simone Luciani
Minimum aantal spelers : 2
Uitgever : 999 Games Maximum aantal spelers : 4
Jaar van uitgave : 2015 Talen : Nederlands
Leeftijd vanaf : 12 jaar Nog verkrijgbaar? : ja
Speelduur : 80 minuten Prijs : ca. 45 Euro
 
1) Introductie:
We schrijven het einde van de 13e eeuw als de kooplieden Niccolo en Matteo Polo voor de tweede keer richting het oosten vertrekken. De jonge Marco, de zoon van Niccolo Polo, is er ook bij. Deze reis vindt plaats in opdracht van de grote leider Koeblai Khan, die meer over het christendom wilde weten. De 3 Polo’s reisden kriskras door de wereld, over land, op zee, door woestijnen en bergen, op kamelen en zelfs olifanten. Kortom, ze ontdekten de spectaculaire routes van hun tijd. Marco Polo was bijna 25 jaar onderweg, voordat hij Venetie weer terugzag. Zijn wonderlijke verhalen zouden tot de bekendste avonturen in de wereldgeschiedenis behoren.
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

• 1 speelbord
• 1 zandloper
• 4 overzichtskaarten
• 4 spelersborden
• 10 karakterkaarten
• 16 stadsbonussen
• 26 dobbelstenen
• 40 munten
• 44 handelscontracten
• 53 kaarten
• 123 houten speelstukken
• 1 samenvatting van de voorbereiding
• 1 bijlage
• 1 spelregelboekje
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
Marco Polo heeft een prachtige vormgeving. Er is veel aandacht besteed aan de vormgeving van dit enorme spel. Het spelmateriaal is met uiterste zorg uitgezocht en samengesteld. Enige minpuntje is het verschil tussenin grootte van goederen. Er is haast geen verschil tussen de kleine en de grote goederen te zien. Een prachtspel als dit op tafel ligt!
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
Dit spel is gemaakt door de Duitse uitgever Hans im Gluck. Deze uitgever heeft altijd enorm goede spelregels, met duidelijke uitleg en voorbeelden. Voor een groots spel als dit zijn er hele goede spelregels geschreven, die vanaf het begin duidelijk zijn en goed te onthouden zijn. De spelregels zijn in kleuren opgesteld, wat ik ken uit Russian Railroads. De kleuren geven de verschillende acties aan. Ik kon tijdens het spelen van dit spel snel door de kleuren te volgen bepaalde regels vinden. Super is ook de overzichtskaartjes met verkort speloverzicht en de speciale acties. In de aparte bijlage zijn alle symbolen en verschillende kaartjes (karakters, contracten e.d.) terug te vinden. Op zich is het spel vrij duidelijk uit te leggen aan anderen.
5) Spelverloop:
Doel van het spel is om zo veel mogelijk overwinningspunten te behalen. Aan het begin van het spel krijgt een speler 2 doelkaarten met 4 steden.

Het spel verloopt over 5 ronden. Iedere ronde verloopt als volgt:

1) Startspeler bepalen. Dit is de speler die als laatste de actie reizen heeft uitgevoerd.
2) Bonussen uitkeren van steden en karakterkaarten
3) Dobbelstenen van je kleur terugnemen en zwarte dobbelstenen terugleggen.
4) Alle spelers werpen met hun dobbelstenen. Gooi je minder dan 15 dan wordt er tot 15 aangevuld met munten en/of kamelen.
5) Beginnend met de startspeler speelt elke speler een extra actie (optioneel) gevolgd door een actie en een extra actie (optioneel) uit.
6) Volgende speler voert actie 5 uit, totdat een speler geen dobbelstenen meer heeft dan eindigt een ronde.

Als een speler aan de beurt is neemt hij 1 of meer dobbelstenen en voert hiermee 1 van de volgende actie uit:

a) 5 geld nemen: 1 dobbelsteen plaatsen en 5 geld pakken
b) Naar de markt gaan: Je plaatst 1 of meerdere dobbelstenen en neemt het aangegeven aantal kamelen/goud/peper/zijde of geld.
c) De gunst van Khan: de speler plaatst 1 dobbelsteen en neemt 2 kamelen en 1 goud/peper of zijde. De waarde van de dobbelsteen van de volgende speler moet gelijk of hoger zijn dan de waarde van de dobbelsteen die geplaatst is.
d) Handelscontracten nemen: de speler plaatst 1 dobbelsteen en neemt 1 of 2 handelscontracten. De waarde van de dobbelsteen geeft de plaatst tot waar een speler contracten mag nemen op de uitlage.
e) Reizen: De speler plaatst 2 dobbelstenen. Het laagste getal geeft het aantal verplaatsingen aan. De speler moet hiervoor geld betalen. Hierna mag hij zijn pion over het speelbord naar een volgend punt plaatsen. Het aantal verplaatsingen geeft het aantal punten aan. Komt een speler op een oase, dan gebeurt er niets. Komt een speler op een kleine stad, dan krijgt hij gelijk een bonus en krijgt hij elke ronde een bonus. Bij een grote stad kan een speler later een dobbelsteen op een actie behorende bij deze stad plaatsen. Bij een kleine en een grote stad wordt een handelspost van een speler geplaatst.
f) Stadskaartenactie: zoals omschreven bij actie “e”. Deze acties zijn bij elk spel verschillend.

De extra acties van een speler, die hij voor- of na zijn actie mag uitvoeren zijn:

a) Een handelscontract vervullen. Hierbij levert de speler iets in om iets te krijgen. Dit kan een combinatie van kamelen/goederen of overwinningspunten zijn. Maar ook een nieuw contract, extra stap met je pion of een zwarte dobbelsteen zijn.
b) Een willekeurige dobbelsteen plaatsen en 3 geld nemen.
c) 1 dobbelsteen opnieuw werpen door 1 kameel in de voorraad te leggen.
d) 1 dobbelsteen met 1 oog verhogen of verlagen door 2 kamelen in de voorraad terug te leggen.
e) 3 kamelen in de voorraad leggen en 1 zwarte dobbelsteen pakken. Maximaal 1 dobbelsteen per beurt.

Elke speler speelt met een karakter. Elk karakter heeft een bepaalde eigenschap of een privilege. Zo speel je telkens een ander spel.

Na 5 ronden eindigt het spel. Nu volgt nog een eindtelling. De spelers krijgen punten voor hun doelkaarten, voor resterend geld, handelspost in Beijing, overgebleven goederen en meest vervulde handelscontracten. De speler met de meeste overwinningspunten wint het spel.
6) Samenvattend:
Ik ben een enorme fan van het spel Tzolkin, de maya kalender, dus toen ik hoorde dat het Italiaanse auteurs-duo Tascini en Luciani met een nieuw spel kwamen was ik behoorlijk opgewonden. Het meesterlijke spel Tzolkin hadden ze al op hun naam staan en ik wilde heel graag weten wat ze nu bedacht hadden. Na een avondje spelregels doorlezen en proefspelen nodigde ik mijn spelgroep uit om het spel te spelen.

Het spel werd op tafel gelegd en ik begon de spelregels uit te leggen. Als eerste werd duidelijk dat Marco Polo niet een geheel vernieuwend spel bleek te zijn, maar een mengelmoes van bestaande spelprincipes. Wat opviel was het reizen uit het spel ‘het dorp, goederen en opdrachten uitvoeren uit ‘het stenen tijdperk’ en het dobbelen en de arbeiders uit ‘die burgen von burgund’.

Het eerste spel was meer om uit te proberen. Maar nadat we het spel nogmaals hadden gespeeld viel wel op dat het spel een enorme diepgang heeft en dat het spel telkens anders zou verlopen.

Wat moeten de spelers doen? Ze moeten overwinningspunten scoren. Dit doen ze door handelscontracten te voltooien met goederen, te reizen door steden en daar handelsposten te bouwen en te zorgen dat ze hun doelkaarten halen waarop steden staan vernoemd. Daarnaast zijn er nog verschillende opties tijdens het spel om goederen of kamelen om te zetten in overwinningspunten. De spelers werpen elke beurt met hun dobbelstenen en zetten deze in op de verschillende locaties en voeren daar acties uit. De dobbelstenen fungeren dus als werkers bij het worker-placement principe.

Wat is er uniek aan Marco Polo dat andere spellen niet heeft?
- Het bord is telkens anders. De reisweg is hetzelfde en de steden ook. Echter de stadskaarten zijn elk spel anders. De spelers spelen op een andere wijze als er andere stadskaarten liggen. De stadkaarten maken het spel dus telkens anders.
- De karakterkaarten maken dat je van tevoren al een bepaalde strategie moet uitstippelen. Je moet de sterke eigenschap van je karakter namelijk goed benutten.
- Het inzetten van de dobbelstenen als werkers is een apart principe, zeker als je moet betalen voor een actie als een medespeler al jouw actiekeuze heeft uitgevoerd.
- Het kopen van zwarte dobbelstenen met kamelen. Dus goederen betalen om een extra actie te mogen uitvoeren.

Wat vind ik van Marco Polo? Tsja, ik ben er helemaal weg van. Ik wil met elk karakter hebben gespeeld en het beste uit dit karakter hebben gehaald. Marco Polo is een super spannend spel met enorm veel mogelijkheden. Elke veelspeler en fan van wat zwaardere spellen MOET dit spel een keer gespeeld hebben. Alle spelers die dit spel met mij gespeeld hebben zijn enorm onder de indruk en kunnen niet wachten om het nog een keer te spelen. Een must voor elke liefhebber en een spel dat nog jarenlang veel plezier gaat geven, tijdloos dus!

Waardering: 94 punten = 9.5

Commentaar van anderen :

Naam:
Lode Devos
Commentaar:
Inderdaad, een echt topspel - qua uitleg, duur en spelplezier. Dit moet hoog eindigen in de eindejaarslijstjes!
10
Naam:
Bram
Commentaar:
Eigenlijk geen commentaar maar een vraag.
Is het spel ook met twee personen te spelen of gaat er dan veel van de essentie verloren?
Ik hoor graag van u.

Met vriendelijke groet,

Bram
8

Terug naar beginpagina

Warning: mysql_close(): no MySQL-Link resource supplied in /var/www/vhosts/truusentruus.nl/httpdocs/recensie/recensie406.php on line 261