Truusentruus.nl recensie van het spel: Augsburg 1520
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (7.5)  
   
Auteur : Karsten Hartwig Minimum aantal spelers : 2
Uitgever : Alea Maximum aantal spelers : 5
Jaar van uitgave : 2006 Talen : Duits
Leeftijd vanaf : 12 jaar Nog verkrijgbaar? : nee
Speelduur : 75 minuten Prijs : ca. 25 Euro
 
1) Introductie:
Jakob Fugger bouwde in de jaren 1600 vanuit Augsburg een indrukwekkend handelsimperium uit. Hij bezat zo veel geld dat hij royaal kon lenen aan keizer en koning. Als tegenprestatie ontving hij hiervoor talrijke privileges zoals handelsrechten, belangrijke ambten en maatschappelijk aanzien en werd op die manier steeds welvarender. Kruip in de rol van "Jakob, de rijke", leen je geld uit en verhoog je prestige en sociale status.
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

• 1 speelbord
• 5 ontwikkelingsborden
• 7 speelstenen
• 68 schuldbrieven
• 12 jokers
• 10 privileges
• 27 niveaukaartjes
• 30 rechtkaartjes
• 72 geldkaartjes
• 1 spelregelboekje
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
Op het materiaal is niets aan te merken. Het is degelijk en van een goede kwaliteit. Al het materiaal is doorgaans prima geïllustreerd. Dit spel is deel 3 uit de middelgrote dozen serie van Alea.
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
De spelregels zijn eigenlijk te volledig. Er staat te veel informatie en voorbeelden, waardoor het lijkt alsof er enorm veel spelregels bij het spel zitten. Dit is niet het geval. De regels zelf zijn vrij duidelijk en goed te begrijpen. Het vergt dan ook weinig moeite ze aan anderen uit te leggen.
5) Spelverloop:
Het spel verloopt over meerdere rondes. Elke ronde is verdeelt in 2 fase. In fase 1 bezoeken de spelers 5 edelen. Bij elke edele moeten de spelers kaarten bieden met die overeenkomen met deze edele. Je mag passen, overbieden of een gelijk aantal kaarten bieden. Dit gaat door totdat 1 speler overblijft of meerdere spelers die hetzelfde bod hebben gedaan. De winnaar is de speler die de hoogste kaart in zijn bod heeft (1-17). Deze speler kiest 1 van de 5 open privileges en mag daar vervolgens een 3 acties mee doen. De acties kunnen zijn:

- 500 geld pakken
- 6 of 7 overwinningspunten nemen
- 2 nieuwe kaarten pakken en 1 wegleggen
- 1 niveaukaartje hoger nemen dan je bezit (ligt deze er niet dan mag je die bij een andere speler pakken!!!!)
- Muntslager of bouwmeester bouwen (bij niveau 3 of 4)
- Kerk of kathedraal bouwen (als je een bouwmeester bezit)
- Wapenschild nemen (elke ronde 1-4 overwinningspunten)
- Adelbrief nemen (elke ronde 2-5 overwinningspunten)
- 300 geld nemen
- 2 overwinningspunten nemen.

Zo worden alle 5 edelen afgehandeld. De speler die wint bij een edele begint een met zijn bod bij een nieuwe edele. Bij Maximiliaan, de laatste edele, mag met alle kaarten geboden worden.

In fase 2 ontvangen de spelers geld, overwinningspunten en nieuwe kaarten. Het niveau waarop een speler staat met zijn niveaukaartjes geeft aan hoeveel hij van elk krijgt. Een speler moet een kerk hebben gebouwd om 25 overwinningspunten en een kathedraal gebouwd hebben om 45 overwinningspunten te overschrijden.
6) Samenvattend:
Augsburg 1520 is een spel dat je snel over het hoofd ziet, of dat zijn aandacht verliest door het saaie thema. Dit terwijl het een prachtig spel is. Een doorgewinterde en goed geoliede machine. Met geld koop je kaarten, die je inzet om nieuwe kaarten te kopen. Met deze kaarten koop je geld of kom je op een hoger niveau. Een hoger niveau betekend dat je meer geld en kaarten krijgt en zo zie je dat alles weer in elkaar verweven is.

Biedspellen heb je in verschillende maten en uitvoeringen. Augsburg 1520 onderscheid zich er in dat als je denkt een voordeel te hebben, deze gestolen kan worden door een medespeler. Je kunt hetzelfde bod als je voorganger doen! En je moet een kerk / kathedraal hebben gebouwd om niet te blijven steken in je overwinningspunten. Je zet je dus helemaal in om deze gebouwen te bouwen, maar dat lukt niet iedereen. Subliem!

Een super leuk en spannend spel. Niet moeilijk en voldoende diepgang. Interactief door het stelen van voordelen en het geweldige biedsysteem.

Waardering: 76 punten = 7.5

Terug naar beginpagina