Truusentruus.nl recensie van het spel: Blokus
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (7.5)  
   
Auteur : Bernard Tavitian Minimum aantal spelers : 2
Uitgever : Winning Moves Maximum aantal spelers : 4
Jaar van uitgave : 2002 Talen : Nederlands, Duits en Engels
Leeftijd vanaf : 7 jaar Nog verkrijgbaar? : ja
Speelduur : 20 minuten Prijs : ca. 30 Euro
 
1) Introductie:
Bernard Tavitian die zijn hele leven al schilder en musicus is zocht op een dag een lijst voor zijn pas geschilderde schilderij. Zijn schilderij stelde een orkest voor, waarbij de orkestleden bestonden uit geometrische figuren. Door het schilderen en het invullen van deze geometrische figuren op zijn schilderij kwam hij erachter dat als hij de figuren een andere kleur zou geven, ze altijd elkaar zouden kunnen raken. Het idee voor Blokus ontstond op deze manier. Snel ontwikkelde hij ook de verschillende figuren en de omvang van het bord. Bernard Tavitianís leven was plots vernadert, sindsdien heeft hij al meer dan 30 spellen op zijn naam staan en vele prijzen al gewonnen.
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

 • 1 spelbord met 400 vakken

 • 84 plastic figuren (21 in 4 kleuren)

 • 1 spelregelvelletje
 • 3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
  Blokus bestaat uit een enorme doos, die een mooi vel gekleurde afbeelding op zijn voorzijde heeft, De afbeelding doet al raden dat het een spel is met veel kleuren en vierkanten. Op de achterzijde is het spel uitgelegd met een aantal afbeeldingen. De doos is verdeelt in 4 vakken waar de 4 verschillend kleurige figuren mogen plaats nemen. Het spelbord valt over deze vakken heen. Het enorme bord bestaat uit 400 vierkantjes verdeelt in 20 x 20 vakjes. De figuren kun je zo plaatsen dat ze binnen deze vakken vallen en niet makkelijk meer verschoven kunnen worden. Toch is de doos niet echt handig qua samenstelling, ook wanneer je het volgens de principes hebt opgeborgen vallen alle figuren naar 1 zijde, zodat ze zich daar ophopen. De plastic figuren zijn doorzichtig en hebben elk hun kleur en vorm. Van de 4 kleuren komen elk 21 figuren voor. Elk figuur bestaat uit 1 tot 5 vierkantjes die aan elkaar liggen en zo hun vorm krijgen.
  4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
  Het spel is reuze simpel. Er zijn maar een paar regels en het is werkelijk geen moeite om het spel aan een ander uit te leggen. Als voorbereiding pakt ieder een kleur en de overeenkomstige 21 figuren. Het bord wordt in het midden gelegd. Speler blauw begint, gevolgd door geel, rood en groen.
  5) Spelverloop:
  Elke beurt mag een speler 1 van zijn figuren op het bord plaatsen. Hij moet echter in een hoek beginnen. Het figuur wat hij plaatst moet in de hoek vallen. Dus de buitenste hoek moet gevuld zijn met een kleur. Daarna zijn de overige spelers, die elk hun figuur in hun hoek plaatsen. Hierna is speler blauw weer aan de beurt. Hij mag nu een figuur plaatsen die met 1 hoekpunt aan een reeds geplaatst figuur geplaatst moet worden. Elk geplaats figuur mag alleen met de hoeken tegen elkaar geplaatst worden. Verschillende kleuren mogen wel tegen elkaar geplaatst worden. Dit geldt ook voor de volgende spelers. Zo plaatsen de spelers hun figuren totdat ze niet meer kunnen of hun voorraad op is. Het gebeurt dat een speler is ingesloten en dat andere spelers nog kunnen spelen !

  De score is het aantal vakken dat gevuld is door een spelerskleur. Als een speler al zijn figuren heeft geplaatst krijgt hij 15 punten extra. En eindigt de speler met zijn ene vierkant dan krijgt hij nogmaals 5 punten.

  Speel je Blokus met 2 spelers, dan speel je met 2 kleuren. Speel je met 3 spelers, dan is er een neutrale kleur, die om beurten door de andere spelers worden gespeeld.
  6) Pluspunten:
 • Simpele uitleg

 • Korte speelduur

 • Voor alle leeftijden

 • Voor alle doelgroepen

 • Voor tussendoor en avondvullend
 • 7) Minpunten:
 • Niet leuk met 3 spelers

 • Erg duur
 • 8) Samenvattend:
  Blokus is een zeer abstract legspel, dat zowel avondvullend als tussendoor gespeeld kan worden. Je verwacht een simpel spel als je de doos opent en je eerste zetten doet. Maar dan na enkele zetten als de figuren elkaar raken, dan gebeurt het. Je krijgt het vanzelf, het inzicht valt op zijn plaats. Jeetje wat een tactiek schuilt er in dit spel ! Elk spel is anders en vraagt om revanche. Iedereen met wie wij het spel gespeeld hebben vindt het spel een uitdaging. Het leuke element in het spel is het klemzetten van anderen en daar zelf van profiteren. Een topspel, maar wel erg prijzig.

  9) Tips:

 • Probeer zo snel mogelijk in het midden te komen

 • Probeer grote stukken in de eerste beurten kwijt te raken

 • Probeer ontsnappingsroutes in te bouwen
 • Commentaar van anderen :

  Naam:
  raoullo
  Commentaar:
  Het meest simpele spel dat ik ken, maar verbluffend goed. Ik speel het vaak met jongeren voor mijn werk en prettig is dat iedereen kan meespelen. En het blijft uitnodigen tot spelen, dat maakt een spel wel goed.
  8

  Terug naar beginpagina

  Warning: mysql_close(): no MySQL-Link resource supplied in /var/www/vhosts/truusentruus.nl/httpdocs/recensie/recensie405.php on line 279