Truusentruus.nl recensie van het spel: Dolce Vita
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (7.0)  
   
Auteur : Reiner Stockhausen Minimum aantal spelers : 3
Uitgever : Hans im Gluck Maximum aantal spelers : 5
Jaar van uitgave : 1999 Talen : Duits
Leeftijd vanaf : 10 jaar Nog verkrijgbaar? : nee
Speelduur : 30 minuten Prijs : ca. 0 Euro
 
1) Introductie:
Het spel Dolce Vita gaat over het verzamelen van de meest luxueuze goederen ter wereld. De spelers verzamelen ieder huizen, auto’s, boten, paarden, horloges, vakanties, juwelen en geld. Wie de meest kostbare goederen bezit wint het spel.
2) Spelmateriaal:
De inhoud van het doosje bestaat uit:

 • 66 luxekaartjes (7 verschillende goederen in waarde van 100000 – 700000 en geld in waarde 100000 - 200000);


 • 30 figurenkaarten in 5 kleuren;


 • kaartjes met speluitleg (Duits).
 • 3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
  Dolce Vita zit in een stevig doosje. De kaartjes zijn van een goede kwaliteit en zijn voorzien van leuke afbeeldingen. De spelregels zijn duidelijk en makkelijk te begrijpen. Het doosje had echter 2 vakjes horen te hebben, waar de 2 verschillende kaartenstapels ingelegd kunnen worden. Wij hebben de aparte stapels voorzien van elastiekjes, zodat de kaarten niet door elkaar gemengd worden.
  4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
  De spelers kiezen elk een kleur, van deze kleur krijgen ze ieder 6 figuurkaarten. De luxekaartjes worden geschut en uitgelegd in 7 rijen met 9 kaarten onder elkaar. Er kan nu begonnen worden met het spel. De uitleg van het spel aan anderen is simpel en duurt zo’n 2 minuten.
  5) Spelverloop:
  Speldoel “De speler die na een aantal ronden, in totaal de meest waardevolle en luxueuze goederen heeft verzameld wint het spel”.

  Dolce Vita wordt in ronden gespeeld. Bij 3 spelers zijn er 6 ronden, bij 4 spelers 4 ronden en bij 5 spelers 5 ronden. Iedere ronde spelen de spelers om beurten 5 van hun 6 figuurkaarten uit. De figuurkaarten met waarden van 1 tot en met 6 worden elk verdekt onder 1 van de 7 rijen gelegd. Er mogen meerdere kaarten onder 1 rij gelegd worden. Ook mogen de spelers meerdere kaarten van hun kleur onder 1 rij leggen. Wanneer de spelers hun 5 kaarten gespeeld hebben wordt elke rij van links naar rechts bekeken. Per rij worden de verdekte kaarten omgedraaid. Wanneer de kaarten omgedraaid zijn, wordt gekeken welke speler het hoogste cijfer gehaald heeft met de som van zijn kaarten. Deze speler krijgt het onderste luxekaartje. De speler die op 1 na hoogste cijfers heeft neergelegd krijgt het 2 na onderste kaartje enz. Let op!, is het aantal aan cijfers gelijk dan nemen de spelers hun figuurkaarten op handen en worden deze niet meegeteld in deze rij !!! Ligt er in een rij geen figuurkaarten, dan wordt de onderste luxekaart boven in de rij gelegd. Zo worden de 7 rijen bekeken en ontvangen de spelers hun luxegoederen. Bij het neerleggen van de figuurkaarten moet goed gekeken worden in welke rij ze gelegd worden. Per rij liggen verschillende goederen met verschillende waardes. Het is natuurlijk de bedoeling om op het waardevolste goed te gokken en deze uit de rij te verkrijgen., maar let op!! Wanneer je een reeds een luxe goed bezit, en je krijgt tijdens een ronde hetzelfde goed, wordt de eerste op een aflegstapel gelegd. Zo kan het zij dat jouw boot van 700000 in een ronde verwisseld wordt voor een boot van 100000. Na de laatste ronde worden de luxegoederen per speler opgeteld. Degene met het hoogste bedrag wint het spel.
  6) Pluspunten:
 • leuk thema;


 • makkelijk te begrijpen;


 • makkelijk uit te leggen;


 • gezellig spel;
 • - degelijk materiaal; - korte spelduur.
  7) Minpunten:
 • het doosje had 2 vakken moeten hebben voor de 2 verschillende kaartsoorten.
 • 8) Samenvattend:
  Dolce Vita is een leuk en gezellig spel, waarbij je goed moet opletten. Het blijft ieder keer spannend, omdat je goed moet opletten welk luxegoed je nodig hebt, of de waarde van het goed te kunnen verhogen. Het spel speelt lekker vlot weg en duurt niet lang. Gewoon een leuk spel !

  9) Tips:

 • goed opletten welke figuurkaarten je speelt;


 • goed opletten welk luxe goed je nog nodig hebt;


 • goed opletten welk luxe goed je in waarde nog kunt verhogen.
 • Terug naar beginpagina