Truusentruus.nl recensie van het spel: Ballonrace
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (7.5)  
   
Auteur : Stephen Glenn Minimum aantal spelers : 2
Uitgever : 999 Games Maximum aantal spelers : 2
Jaar van uitgave : 2003 Talen : Nederlands, Duits en Engels
Leeftijd vanaf : 8 jaar Nog verkrijgbaar? : ja
Speelduur : 30 minuten Prijs : ca. 16 Euro
 
1) Introductie:
Twee spelers nemen als ballonvaarders deel aan een originele wedstrijd, waarbij een aantal plaatsen bezocht moet worden. Er moet over hoge en lage gebieden gevlogen worden. Per bestemming zijn er punten te vergeven, wanneer een speler een bestemming een aantal malen heeft bezocht, valt daar een bokaal mee te verdienen. Want wie de meeste bokalen in de wacht sleept wint de race.
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

 • 45 ballonkaarten

 • 45 premieblokjes (13 rode, 11 gele, 9 groene, 7 blauwe en 5 grijze)

 • 5 bokaalkaarten

 • 1 buidel

 • 4 bestemmingstegels (2 zijden bedrukt, 1 zijde laagland en 1 zijde hoogland)
 • 3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
  Ballonrace zit net als zijn broertjes in een doosje dat past binnen de 999games-serie voor 2 personen. Deze is natuurlijk afgeleid van de Duitse “Kosmos” serie. De spellen zijn verpakt in stevige doosjes met hetzelfde formaat. Ballonrace is voorzien van mooie en duidelijke afbeeldingen, die het spel een genot maken om te zien. Het gebruikte materiaal is vaan een goede kwaliteit. Alles kan handig worden opgeborgen in vakjes in het doosje.
  4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
  De regels zijn zeer makkelijk te lezen en simpel aan anderen uit te leggen. Het spel is goed uitgelegd door middel van duidelijke afbeeldingen. Bij de voorbereiding worden de 4 bestemmingstegels in 1 rij onder elkaar gelegd. De tegels hebben cijfers van 1 tot en met 4, waarbij cijfer 1 bovenaan ligt en cijfer 4 onderaan. Tegels hebben aan 1 zijde laagland en aan de andere zijde hoogland. Ze worden om en om neergelegd, beginnend met laagland. Na het leggen worden de 45 premieblokjes in de buidel gedaan en geschud. Hierna worden op bestemmingstegel 1, 1 blokje gelegd, op bestemmingstegel 2, 2 blokjes enzovoort. Elke speler pakt verdekt 8 kaarten, de overige kaarten worden als trekstapel neergelegd. De 5 bokaal kaarten worden klaar gelegd en de speler die als laatste een ballonvaart heeft gemaakt begint het spel.
  5) Spelverloop:
  De speler die aan de beurt is speelt 1 van zijn handkaarten en legt deze aan een bestemmingstegel. Dit kan aan zijn zijde, of aan de zijde van zijn tegenspeler. Als hij dit heeft gedaan pakt hij een kaart van de trekstapel.

  De regels voor het neerleggen:

 • Het aantal premieblokjes geeft aan hoeveel kaarten van elke speler aan zijn kant gelegd mogen worden. Ook de kleur van het blokje geeft aan welke kleur kaart er gespeeld dient te worden (1 rood blokje geeft aan dat aan beide kanten 1 rode kaart gelegd mag worden)

 • Je mag niet passen, dus je moet altijd een passende kaart spelen, ook al moet je deze bij de tegenstander neerleggen.

 • Als je echt geen passende kaarten hebt, moet je jouw kaarten aan de medespeler laten zien, je mag dan tot 4 kaarten omruilen met kaarten van de trekstapel. Wanneer je dan nog geen passende kaarten hebt moet je een beurt overslaan.


 • Wanneer het benodigde aantal kaarten aan beide kanten aan een bestemmingstegel ligt, worden ze meteen bij elkaar opgeteld. De premieblokjes worden meteen verdeeld. In laagland wint degene met de laagste waarde, terwijl in het hoogland degene met de hoogste waarde wint. Als de som van de kaarten gelijk is, wint degen die de gelijke stand heeft gemaakt. De kaarten die bij de bestemmingstegel liggen worden op de aflegstapel gelegd. De tegel wordt omgedraaid, van hoog naar laagland of andersom. De benodigde blokjes worden er weer op neergelegd. De speler die de telling heeft verloren gaat verder met het spel.

  Wanneer een speler het aantal aan blokjes heeft dat op een bokaal aangegeven staat, mag hij deze blokjes inwisselen voor de bokaal. Wanneer er nog blokjes in deze kleur bij een speler liggen mag deze 3 blokjes van dezelfde kleur inwisselen tegen 1 premieblokje naar keuze.

  Als er voor een bepaalde tegel geen blokjes meer voorradig zijn verdwijnt deze uit het spel. Het spel is meteen afgelopen al een speler 3 bokalen in bezit heeft.
  6) Pluspunten:
 • Makkelijke regels

 • Spannend

 • Tactisch

 • Vormgeving
 • 7) Minpunten:
 • Geluksfactor

 • Het inwisselen van de extra blokjes
 • 8) Samenvattend:
  Ballonrace is een uniek en veelzijdig spel, mede door het spelsysteem. Bij ballonrace zit je als spelers elkaar telkens dwars. Wanneer jij een goed kaart hebt gelegd aan een van de tegels, weet je tegenstander dit wel te verzieken voor je. Wanneer je goed telt en je de kleuren, het aantal kaarten en de cijfers bijhoudt is het spel natuurlijk erg makkelijk. Echter kan niemand dit bijhouden, maar wel voor een gedeelte natuurlijk. Wij spelen dit spel echt met heel veel plezier en vinden het dan ook een van de meest leuke 2 persoonsspellen uit de 999games / kosmos serie.

  9) Tips:

 • Goed opletten wat de tegenstander doet

 • Kijk goed naar de kaarten die je in de hand hebt
 • Commentaar van anderen :

  Naam:
  David
  Commentaar:
  Een "must have" spel voor 2 spelers. Zeer eenvoudig maar toch diepgaand en vooral: zeer leuk (je kan oa. je tegenstander goed dwarsliggen)! Ideaal voor een "dood half uurtje".
  9

  Terug naar beginpagina

  Warning: mysql_close(): no MySQL-Link resource supplied in /var/www/vhosts/truusentruus.nl/httpdocs/recensie/recensie405.php on line 279