Truusentruus.nl recensie van het spel: Coloretto
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (6.5)  
   
Auteur : Michael Schacht Minimum aantal spelers : 3
Uitgever : Abacus Spiele Maximum aantal spelers : 5
Jaar van uitgave : 2003 Talen : Nederlands, Duits en Engels
Leeftijd vanaf : 8 jaar Nog verkrijgbaar? : ja
Speelduur : 30 minuten Prijs : ca. 7 Euro
 
1) Introductie:
Als een kameleon, mag je bij Coloretto meerdere malen van lievelingskleur wisselen. Maar wie het echt te bont maakt, maakt bij dit spel geen kans van overwinnen. Je moet goed je moment afwachten en dan toeslaan, voordat de anderen het doen.
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

 • 63 kleurkaarten (van elk 9 kaarten in 7 kleuren)

 • 10 plus “2” kaarten

 • 1 laatste rondekaart

 • 3 jokers

 • 5 rijenkaarten

 • 5 overzichtskaarten

 • 13 blanco kaarten
 • 3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
  Coloretto is verpakt in een kleurrijk maar erg simpel doosje. Het doosje is van een materiaal dat erg snel kapot gaat, of waarvan de hoekjes snel inscheuren en afbreken. De kaarten zijn voorzien van mooie duidelijke afbeeldingen en van een goede kwaliteit.
  4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
  De regels zijn makkelijk te lezen en goed te begrijpen. Ook de uitleg aan anderen is niet moeilijk. Je kunt eigenlijk gewoon gaan spelen en tijdens je voorbereiding de uitleg doen.

  Je begint met het uitleggen van rondekaarten, net zoveel als er spelers meedoen. Elke speler krijgt 1 overzichtskaart en 1 kleurkaart (elke speler een andere kleur). De kaart met de laatste ronde wordt apart gelegd. Nu wordt de stapel kaarten geschud en worden 15 kaarten apart gelegd. Hier bovenop leg je de kaart met de laatste ronde. Daar weer bovenop komen de resterende kaarten.
  5) Spelverloop:
  Doel van het spel is zo veel mogelijk kaarten van 3 kleuren te verzamelen, deze tellen als pluspunten, alle overige kleuren tellen als minpunten. Hoe meer kaarten je van een kleur hebt hoe hoger de plus / minpunten zijn.

  Als je aan de beurt bent mag je 2 acties doen :

  1) Een kaart opendraaien en aanleggen, of
  2) Een kaartenrij pakken en uit de ronde stappen.

  Als je 1 van deze 2 acties hebt gedaan is de volgende speler aan de beurt die ook uit deze acties mag kiezen. Als alle spelers een kaartenrij hebben gepakt eindigt een ronde.

  1)Een kaart opendraaien en aanleggen
  Als je deze actie kiest pak je een kaart van de trekstapel en legt deze aan 1 van de rijenkaarten. Aan elke rijenkaart mogen maximaal 3 kaarten gelegd worden. 2)Een kaartenrij pakken en uit de ronde stappen.
  Als een speler deze actie kiest, neemt hij 1 van de openliggende rijen en bijbehorende kaarten. Hij legt deze open voor zich neer en sorteert de kaarten naar kleur. Hij mag alleen een kaartenrij kiezen waarbij minstens 1 kaart ligt. Als hij een rij kiest met een joker legt hij deze apart en kiest later een kleur waarbij hij de joker wil aanleggen. Na dit eindigt de ronde voor deze speler. Je pakt als speler tevens de rijenkaart, zodat je kunt zien wie er al uit de lopende ronde is.

  Als alle spelers een rij kaarten heeft genomen, worden de rijenkaarten weer in het midden gelegd en volgt eer een volgende ronde. Begonnen wordt met de speler die de laatste rij heeft gepakt.

  Als de kaart mede de laatste ronde wordt gepakt, wordt de lopende ronde nog afgemaakt. Aan het eind van deze ronde ordenen de spelers hun joker naar de kleur waar ze hem bij willen. Nu tellen alle spelers hun punten bij elkaar op. 3 kleuren tellen als pluspunten, de rest als minpunten. Elke plus”2” kaart telt als 2 pluspunten. De speler met de meeste punten wint het spel.
  6) Pluspunten:
 • Kleurrijk

 • Snel

 • Makkelijk te leren

 • Taktisch
 • 7) Minpunten:
 • Materiaal doosje

 • Abstract
 • 8) Samenvattend:
  Coloretto is een kort, maar listig kaartspelletje. Je probeert zo veel mogelijk goede sets kaarten te bemachtigen en tevens probeer je jouw tegenspelers zo veel mogelijk kaarten te laten bemachtigen waar ze niets aan hebben. De kunst is om 6 kaarten van 1 kleur te verzamelen, dit lijkt makkelijker dan het is. Elke keer is het weer een vraag, zal ik een kaart nemen, of toch genoegen nemen met wat er op tafel ligt. Coloretto is een leuk en makkelijk spel voor tussendoor en geschikt voor alle leeftijden. Wij spelen het graag.

  9) Tips:

  Maak goede afwegingen.

  Terug naar beginpagina