Truusentruus.nl recensie van het spel: De Bezeten Fles
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (7.5)  
   
Auteur : Gunter Cornett Minimum aantal spelers : 2
Uitgever : University Games Maximum aantal spelers : 4
Jaar van uitgave : 2005 Talen : Nederlands
Leeftijd vanaf : 10 jaar Nog verkrijgbaar? : ja
Speelduur : 45 minuten Prijs : ca. 10 Euro
 
1) Introductie:
Eigendom van de fles maakt dat al je wensen vervuld worden….

Maar… de fles heeft ook een donkere kant: wie de fles op het eind van het spel in zijn bezit heeft, zal zwaar moeten boeten! Tijdens het spel daalt de prijs van de fles, en het risico om hem niet meer kwijt te raken, stijgt per beurt. Wie oh wie blijft er ongewild mee zitten?
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

• 36 kaarten
• 1 beginkaart
• 3 overzichtskaarten
• 1 fles
• 1 spelregelboekje
• 1 boekje met verhaal: De Bezeten Fles
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
Het materiaal is prima verzorgd. Het is duurzaam en degelijk. Het gehele spel is voorzien van fraaie afbeeldingen. Het doosje is iets te groot, maar past wel in de uitgegeven serie met dezelfde doosjes (Typo, Veel Soeps! etc.)
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
De regels zijn vrij goed te lezen, ze zijn duidelijk en zonder moeilijke woorden of slechte vertaling vanuit het oorspronkelijke Duits.

Het spel begint met het in het midden leggen van de startkaart (19). Hierop wordt de fles gezet. Iedere speler krijgt een overzichtskaart. Hierna worden alle 36 speelkaarten onder de spelers verdeelt.
5) Spelverloop:
Het spel wordt gespeeld in meerdere rondes. Elke ronde bestaat uit een aantal slagen. In een slag spelen alle spelers 1 kaart, hierna wordt gekeken wie de slag wint. Als alle spelers hun kaarten hebben gespeelt wordt de score opgemaakt. Hierna volgt de volgende ronde.

Hierna legt elke speler 1 kaart blind onder de startkaart, dit wordt de “duivelsslag” genoemd. Tevens geeft elke speler 1 kaart aan zijn linker en aan zijn rechterbuurman.

Slagen winnen:
- 1 speler komt uit
- Kleur moet gevolgd worden.
- Als alle spelers 1 kaart hebben gespeeld is de slag voorbij
- Als een speler de kleur niet kan volgen mag hij opgooien wat hij wil.
- Als alle gespeelde kaarten hoger zijn dan de prijs van de fles, dan wint degen die de hoogste kaart speelde. Hij neemt alle kaarten en legt deze gesloten voor zich.
- Als een speler een kaart speelt met een getal dat lager is dan de huidige prijs van de fles, wordt deze eigenaar van de fles en krijgt de slag.
- Als meer dan 1 speler een kaart speelt die lager is dan de huidige prijs van de fles, dan wint degene die het dichts bij de prijs van de fles is (maar nog steeds onder de prijs van de fles natuurlijk.) De kaart waarmee de slag is gewonnen is de nieuwe prijs van de fles, de kaart wordt onder de fles gelegd, met daaronder de “duivelsslag”.

Zodra alle kaarten gespeeld zijn worden de punten geteld. Op elke kaart staan een aantal munten afgebeeld, deze worden bij elkaar opgeteld. Wie de fles als laatste heeft telt zijn kaarten niet, deze worden gelijk weggelegd, waarna de speler de “duivelsslag” krijgt. Het aantal munten op deze slag wordt als minpunten bij de speler afgetrokken.

Meestal wordt er gespeeld tot een maximum aantal punten dat vooraf is afgesproken.
6) Pluspunten:
• Degelijk materiaal
• Duurzaam materiaal
• Fraaie afbeeldingen
• Origineel concept (verhaal en spel)
• Leuk spelmechanisme
• Spel en tevens een verhaal
• Listig spel
7) Minpunten:
• Grootte van doosje
• Geluksfactor
8) Samenvattend:
De bezeten fles is natuurlijk het zoveelste spelletje waarbij spelers slagen dienen te halen. Uitzonderlijk bij dit spel is natuurlijk wanneer je de slag wint, dit principe was bij mij onbekend en gaf mij een nieuwe betekenis aan het slagen halen. Je probeert natuurlijk zoveel mogelijk slagen te halen en aan het eind van het spel zonder fles te zitten. (en dus ook zonder duivelsslag) De uitdaging bij dit spel is om zo goed mogelijk je kaarten te spelen, terwijl je kaarten telkens anders zijn. Soms heb je alleen maar hoge en soms alleen maar lage kaarten. Hier zit de geluksfactor van het spel.

Het is handig om de kaarten te tellen, zodat je weet welke kaart er in het spel zit.

Ik speel het spel met veel plezier, je kunt het met iedereen spelen en blijft elke keer boeiend. Ook leuk met 2 spelers!

9) Tips:

• Lage kaarten doorgeven aan buren
• Speel kaarten die net onder de beginprijs liggen om zoveel mogelijk slagen te winnen.
• Onthoud de getallen die gespeeld zijn.

Commentaar van anderen :

Terug naar beginpagina

Warning: mysql_close(): no MySQL-Link resource supplied in /var/www/vhosts/truusentruus.nl/httpdocs/recensie/recensie405.php on line 279